Pinnen bij oliebollenkraam

Klanten kunnen vandaag de dag bij zo’n 4 op de 10 oliebollenkramen met pin betalen. Dat is een forse toename ten opzichte van vorig jaar, toen naar schatting nog bij slechts 10% van de kramen gepind kon worden. Dat blijkt uit een rondgang van Roamler Retail Analytics langs Nederlandse oliebollenkramen die op verzoek van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen en Betaalvereniging Nederland is gedaan.

Klanten vinden het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om overal met hun betaalpas af te rekenen. Ze hebben lang niet altijd meer contant geld op zak. Dus als het even kan rekenen ze ook hun oliebollen graag af met hun betaalpas. Bij 147 van de 369 bezochte kramen kan dat inmiddels. Dat is bijna 40 procent. Oliebollenkramen zijn bezig aan een ware inhaalslag als het gaat om pinnen. Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland en Overijssel scoren ruim boven het gemiddelde. In de zuidelijke helft van het land en in Drenthe kunnen klanten minder met hun betaalpas bij kramen terecht.

Elke seconde telt
Het is overigens vaak niet goed zichtbaar dat er gepind kan worden bij de kraam; de betaalautomaat staat niet in het zicht en promotiemateriaal ontbreekt vaak. Wat verder opvalt is dat bij veel kramen contactloos betaald kan worden. Dat is pinnen door de betaalpas (of mobiele telefoon) kort tegen de betaalautomaat te houden. Zonder de pincode in te voeren, want tot en met 25 euro is dat meestal niet nodig. Deze snelle en makkelijke manier van betalen is een uitkomst op alle plekken waar snelheid van belang is en dat geldt in deze tijd van het jaar zeker voor oliebollenkramen. Daar is het vaak zo druk dat elke seconde telt.

In de lift
Contactloos betalen zit in de lift. Inmiddels zijn ruim 14,5 miljoen betaalpassen en mobiele telefoons in omloop waarmee consumenten contactloos kunnen betalen. Niet alle consumenten hebben door dat ze over zo’n contactloze pas beschikken; de passen zijn te herkennen aan het contactloos betalen logo, een soort wifi-teken. Uiteraard kan met de passen ook ‘gewoon’ gepind worden. Van de ruim 300.000 betaalautomaten die in gebruik zijn is ruim een derde geschikt voor contactloos betalen, en dat worden er iedere dag meer.

Ruime voldoendes voor oliebollen
Er is niet alleen gekeken of gepind kan worden bij de kramen. Het onderzoek geeft eveneens informatie over de prijs en smaak van de oliebollen. Gemiddeld scoren de kramen een 7,7 voor de smaak en bijna een 8 voor het uiterlijk. De gemiddelde prijs van een oliebol met krenten is € 0,91, zonder krenten € 0,89. Een zak met tien oliebollen met krenten kost gemiddeld € 8,25. In Limburg en Noord-Brabant zijn de bollen het prijzigst, in Friesland het voordeligst. Op www.oliebollenkaart.nl zijn de resultaten per kraam te raadplegen.

Uitvoerig onderzoek
De rondgang langs oliebollenkramen is uitgevoerd door Roamler, een smartphone applicatie die consumenten mobiliseert om betaalde retail audits op te pikken. Op deze manier worden er dagelijkse honderden supermarkten, drogisterijen en horeca-locaties bezocht om zaken als beschikbaarheid, promoties en versheid te toetsen. Voor de consument betekent dit dat hij geld verdient terwijl hij boodschappen doet.

Bookmark and Share