Z.S.V. Schaerweijde heeft met ingang van 1 januari 2017 gekozen voor een volledige cashless vereniging. Er kan alleen nog betaald worden met een bankpas (contactloos of met pin) of met de clubkaart. Het bestuur van de club maakte deze keuze weloverwogen en koos daarmee voor ‘veiligheid, snelheid, minder fouten en ook nog eens goedkoper’. Reden genoeg voor Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) om Schaerweijde als eerste pinkampioen van 2017 uit te roepen.

Al met al is de keuze en invoering voor een cashless vereniging heel snel gegaan. In november stond het onderwerp op de agenda van het bestuur, het besluit is daarna via de website en een nieuwsbrief aan de leden gecommuniceerd en op 1 januari is de vereniging in één keer over gegaan op betalen met betaalpas en clubkaart. Tijdens de nieuwjaarsreceptie is symbolisch de eerste clubkaart met QR code overhandigd. Voorheen waren de kaarten op naam, nu zijn ze neutraal en kan je zelf personaliseren. De kaart kost 10 euro maar er staat ook 10 euro saldo op. Aantrekkelijk dus voor de leden om de kaart aan te schaffen.

“Dit nieuwe betaalsysteem wordt geïntroduceerd om snel en simpel te kunnen betalen aan de bar, zodat het barpersoneel je zo snel mogelijk kan bedienen. Het niet langer werken met contanten zorgt daarnaast ook voor minder kosten, werk en risico. Alleen maar voordelen dus”, zo vertelt Arnoud Schuurman, verenigingsmanager.

Vanuit de vereniging zijn er amper bezwaren geweest tegen de keuze voor een cashless clubhuis. Schuurman: “Een kleine groep wat oudere leden moesten even wennen, maar ook die ontdekten heel snel de voordelen”. De betalingen betreffen vooral uitgaven in de kantine, die in eigen beheer is. “Alle andere club gerelateerde betalingen zoals contributie liepen al digitaal. Cijfers zijn nog niet bekend omdat de afgelopen maanden laagseizoen was binnen de club. Maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. We kennen mooie cijfers van andere verenigen die de keuze voor elektronisch betalen gemaakt hebben”.

Schaerweijde meldde zich tijdens de Nationale Sportvakbeurs bij SBEB aan als potentiële Pinkampioen. Vier maal per jaar wordt er door SBEB een Pinkampioen benoemd als onderdeel van de campagne ‘Maak van pinnen ook jouw sport’. Op 28 februari is het pinkampioenschap op feestelijke wijze met de club gevierd. Met de uitverkiezing tot Pinkampioen won de vereniging een mooie cheque die geheel passend bij het thema wordt besteed aan twee digitale monitoren in het clubhuis.

Bookmark and Share