Bron: Betaalvereniging Nederland

De Sint heeft in de aanloop naar zijn verjaardag 23,4 procent meer gepind dan op normale dagen. Op de laatste twee zondagen vóór 5 december pinde hij per dag bijna 45 procent meer dan op normale zondagen.

Omdat de Sinterklaasinkopen dit jaar drie dagen eerder begonnen dan vorig jaar, werden de aankopen meer gespreid. Het dagrecord op zaterdag 3 december ligt met bijna 15 miljoen pinbetalingen ruim 7 procent hoger dan het dagrecord van vorig jaar. Op het drukste moment van de recorddag werden 463 pinbetalingen per seconde verwerkt.

Nederlanders hebben ‘Black Friday’ ontdekt
Op vrijdag 25 november, de Amerikaanse ‘Black Friday’, was er al een duidelijke toename van het aantal pinbetalingen waar te nemen, 16 procent meer dan de week ervoor. Op zaterdag 26 november kwamen de inkopen goed op stoom met ruim 20 procent boven de normale transactieaantallen op een zaterdag. Vanaf ‘Black Friday’ is er in totaal bijna 115 miljoen keer gepind, samen goed voor bijna 3,2 miljard euro omzet bij de winkeliers.

Online aankopen met iDEAL stijgen nog harder
Met iDEAL is dit jaar in de twee weken vóór Sinterklaas 27 procent vaker betaald dan vorig jaar, na aftrek van de extra dagen. Ook bij iDEAL was het effect van ‘Black Friday’ goed te merken: op vrijdag 25 november werden alle records gebroken, met bijna 1,5 miljoen transacties op één dag, ruim 75 procent hoger dan op een normale vrijdag. In totaal is er vanaf maandag 21 november 14,3 miljoen keer met iDEAL afgerekend, voor een totaalbedrag van bijna 1,1 miljard euro.

Bookmark and Share