jorritsma_cashmanagementsysteem

In de strijd tegen de kassaroven veranderde Dirk van den Broek het afrekenen in haar filiaal in Almere-Buiten: bij de helft van de kassa’s kan alleen gepind worden, bij de andere helft staan – naast pinautomaten – zogenoemde cashmanagementsystemen. Dat zijn systemen waar het contante geld van de klanten meteen in een kluisje komt dat automatisch wisselgeld teruggeeft. Op deze manier kan, na betaling, niemand meer bij het contante geld. Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere nam gisteren een kijkje in de vestiging. Zelf pint zij altijd, maar zij wilde het systeem graag zelf uitproberen en bekijken, omdat er nog altijd veel contant geld in omloop is. Volgens haar zouden cashmanagement-systemen ook voor bedrijven in andere branches een mooie oplossing zijn.

Kassakader meer op de winkelvloer aanwezig
Uwe Saueressig, algemeen manager bij Dirk van den Broek, zei het systeem te hebben ingevoerd vanwege de veiligheid enerzijds, maar zeker ook om het kassakader meer op de winkelvloer aanwezig te hebben anderzijds. Dat kader hoeft niet meer bezig te zijn met afroombezigheden, uitzoekwerk bij kasverschillen e.d. In 2003 had Dirk al een cashmanagementsysteem beproefd, maar vond het systeem toen nog niet volwassen genoeg. Inmiddels is dat duidelijk verbeterd. Het systeem geeft weinig storingen, klanten en medewerkers accepteren het goed en het geeft rust en een gevoel van veiligheid in de winkel. Opvallend is dat het pinpercentage zelfs iets gestegen is in dit filiaal.

Ook achteraf blij met de investering
In het algemeen zijn dit soort systemen best kostbaar (circa € 12.000,- per kassa naast kosten voor de koppeling en onderhoud per maand). Nu echter steeds meer supermarkten werken met alleen pinnen kassa’s, hoeft maar een deel van de kassa’s ermee uitgerust te worden. Dit maakt het uiteraard goedkoper. Uit een inventarisatie onder bedrijven die cashmanagementsystemen invoerden door de Stichting bleek dat geen van hen achteraf spijt heeft van de investering. Cashmanagementsystemen worden in Nederland door zes aanbieders aangeboden. Niet alle systemen passen even mooi in alle kassameubelen. De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen heeft vorig jaar een marktscan uitgevoerd voor wie wil weten wat er zoal is en wat dat kost.

Bookmark and Share