Hoe werkt contactloos betalen?

Op dit moment kun je al bij heel veel betaalautomaten in Nederland contactloos betalen met je betaalpas of mobiele telefoon. En dat worden er steeds meer. Weten hoe het werkt? Bekijk de animatie!

Geen extra kosten

Bij een contactloze betaling betaalt de klant door zijn betaalpas of smartphone kort dichtbij de betaalautomaat te houden. De betaling wordt afgehandeld doordat de Near Field Communication (NFC)-chip in de betaalpas of smartphone contact maakt met de NFC-chip in de betaalautomaat. Bij bedragen tot en met € 25 is geen pincode nodig.

1508_HoeWaarom_ContacloosBetalen_HR

Er zijn geen extra kosten verbonden aan contactloze betalingen, het gebruikelijke transactietarief geldt.

Limieten voor de veiligheid

Bij bedragen tot en met € 25 is geen pincode nodig. Voor de veiligheid kan er echter niet onbeperkt contactloos worden betaald zonder pincode. Bij bedragen boven de € 25 moet altijd de pincode worden ingevoerd. Daarnaast geldt er een limiet van € 50 voor aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode. Als de limiet van € 50 bereikt wordt, moet de pas alsnog in de betaalautomaat gestoken worden en de pincode worden ingetoetst. Hierna staat de teller voor contactloos betalen, zonder pincode, weer op nul. De teller wordt ook weer op nul gezet als er een ‘gewone’ pinbetaling wordt gedaan, of geld opgenomen wordt bij de geldautomaat.

1508_HoeWaarom_ContacloosBetalen_HR

Bekijk ook het filmpje waarin specifiek wordt ingegaan op de veiligheid van contactloos betalen.

Voordelen van contactloos betalen

Naast de voordelen voor de klant – zoals snelheid en gemak – is contactloos betalen voor u goedkoper. Uit onderzoek blijkt dat een contactloze betaling gemiddeld € 0,15 kost voor ondernemers, een gemiddelde contante betaling € 0,25 en een gemiddelde pinbetaling € 0,19. Dat contactloos betalen voor u goedkoper is dan ‘gewoon’ pinnen, ligt vooral aan de transactietijd (tijd=geld) en niet zozeer aan het tarief dat u betaalt, want dat is hetzelfde.

Sowieso is pinnen voor ondernemers veiliger dan contant. Dit geldt voor gewoon pinnen maar ook voor contactloos betalen.

1508_HoeWaarom_ContacloosBetalen_web

Weten waarmee contactloos betaald kan worden? Lees meer over de beschikbare contactloze betaalmiddelen.

Contactloos betalen ook bij u in de zaak? Lees wat u nodig heeft om contactloze betalingen te kunnen accepteren.

Heeft u verder nog vragen? Kijk naar de veelgestelde vragen over contactloos betalen op pin.nl.

Bookmark and Share