Algemene info over pinnen

Betalen met een pinpas en pincode via de internationale merken Maestro of V PAY heet in de volksmond pinnen. Pinnen is een snelle, veilige, gemakkelijke en efficiënte manier van betalen. Bovendien is het voor u als ondernemer onder de streep goedkoper als klanten bij het afrekenen kiezen voor pin.

Sinds 1987 kunnen aankopen in Nederland afgerekend worden met een betaalpas met pincode. Inmiddels is de pinpas uitgegroeid tot het belangrijkste betaalmiddel in Nederland.

In 2012 is het nieuwe pinnen ingevoerd. Sindsdien betalen we niet langer met de magneetstrip, maar met de EMV-chip (EMV staat voor Europay, MasterCard, VISA). Dit maakt pinnen nog veiliger, omdat een chip nagenoeg niet gekopieerd kan worden. Pinnen is betalen met Maestro van MasterCard of met V PAY van VISA en kan bij ruim 300.000 betaalautomaten in Nederland.

In 2014 is contactloos betalen geïntroduceerd. Contactloos betalen is snel, safe en simpel betalen door de betaalpas of mobiele telefoon kort dichtbij de betaalautomaat te houden. Bij bedragen tot en met € 25,- is geen pincode nodig. Steeds meer Nederlanders betalen op deze manier. Op dit moment zijn meer dan 19 miljoen contactloze betaalinstrumenten (betaalpassen en telefoons met betaalapp) in omloop. Tweederde van de betaalautomaten is inmiddels geschikt voor contactloos betalen. In 2020 moeten alle betaalautomaten contactloos betalen ondersteunen.

Bookmark and Share