Wat kost contant?

Vaak wordt gedacht dat ondernemers met contant geld voordeliger uit zijn dan met pinnen. Dat komt doordat de kosten voor pinnen zichtbaarder zijn, je krijgt er een rekening voor. Ook contant geld kost geld, denk bijvoorbeeld aan het afstorten van geld bij de bank of de aanschaf van wisselgeld. Maar er zijn ook verborgen kosten, zoals de tijd die het kost om de kassa op te maken, het geld te tellen en het uiteindelijk ook naar de bank te brengen.

Pinnen vs. contant
Veel ondernemers rekenen deze tijd niet mee. Tijd die beter besteed kan worden, bijvoorbeeld aan klanten of het assortiment. Zetten we alle kosten op een rijtje, dan is pinnen gewoon goedkoper dan contant. De gemiddelde kosten voor een pinbetaling bedragen 19 cent, voor een contante transacties is dat 25 cent. Heeft u al een betaalautomaat staan en laat u die kosten daarvan buiten beschouwing, dan is elke volgende pintransactie zelfs 10 cent goedkoper.

Rekenmodule
Nu weten we dat deze gemiddelde situatie niet voor iedere ondernemer van toepassing is. Wellicht heeft u veel transacties met lage bedragen of juist relatief weinig transacties. Om te kijken wat de kosten van uw betalingsverkeer zijn en hoeveel u kunt besparen kunt u gebruik maken van de rekenmodule.

Kostenonderzoek
De rekenmodule is gebaseerd op echte kostencijfers van ondernemers. Deze gegevens komen uit het recent gehouden kostenonderzoek Betalingsverkeer. Download het kostenonderzoek.

Bookmark and Share