MOOIXL: Idolaat van CAS

CAS en MOOIXL, het leek een onafscheidelijk duo aan de Stationsweg in Ede. Het slimme, compacte kluisje heeft tijdens een pilot van zes maanden het ondernemershart gestolen van Maureen Heikamp. ‘We zijn idolaat van dat ding.’ Toch kiest de eigenaresse van de modezaak voor een maatje meer niet voor CAS, maar wel voor professioneel waardetransport. ‘We hebben er fors over gediscussieerd.’ Lees hier welke afwegingen aan haar keuze ten grondslag liggen.

‘Elke ondernemer zou eigenlijk een keer moeten kennismaken met dit systeem. Je kunt je geld direct veilig afstorten, het geld wordt automatisch geteld en gecontroleerd op echtheid en staat de volgende dag op je bankrekening. Dat maakt je bewuster van de hoeveelheid contant geld in je winkel. Maar vooral hoe je daar mee omgaat. Ik zie nog te veel ondernemers die hun kassalade afromen terwijl de winkel vol klanten staat.’

Elke zaak een kluis
Maureen besloot om samen met andere winkeliers mee te doen aan de door de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen geïnitieerde pilot in het centrum van Ede. In samenwerking met G4S is elke deelnemende zaak uitgerust met een kluis. ‘Het installeren van CAS was een fluitje van een cent. De monteurs hebben een kabel getrokken vanaf de meterkast naar achterin de winkel. Dat is keurig netjes uitgevoerd. In het begin viel de verbinding af en toe weg. In eerste instantie dachten ze dat het aan de internetverbinding lag, maar de voedingsstekker bleek niet optimaal te werken. Toen dat euvel verholpen was, hebben we nooit meer een storing gehad.’

Geldtransport combineren
De kluis geeft via een beveiligde verbinding door hoeveel contant geld erin zit. Als het kluisje bijna vol is, haalt G4S de inhoud op. Doordat dit transport gecombineerd wordt voor verschillende zaken in de winkelstraat, blijven de kosten laag.

Inslikken en storten
‘Geen contant geld meer tellen en in de kluis leggen. Het scheelt als snel 20-30 minuten per week. Een ander voordeel is dat het geld meteen is verzekerd zodra de kluis het heeft ingeslikt. Ook prettig is dat geld dat je vrijdag afroomt ondanks het weekend de volgende dag op je bankrekening staat. Maar het belangrijkste is het gevoel van veiligheid. Je hoeft niet meer zelf met contant geld over straat naar de bank. Ook al doen we dat nooit op vaste tijdstippen, op het kleine stukje van je zaak naar de auto loop je al risico’s.’ Maureen somt de voordelen moeiteloos op. Waarom mag CAS dan toch niet blijven?

Prijskaartje voor veilig gevoel
‘De hoeveelheid contant geld in onze modezaak is onvoldoende om de maandelijkse kosten van het hele pakket te verantwoorden voor onszelf. Wij krijgen veel vaste klanten over de vloer, waarvan een deel altijd contant betaalt. Met name de oudere garde. Die komt echter niet wekelijks. De hoeveelheid contant geld varieert daardoor sterk. De ene week worden bijna alle aankopen gepind, de andere week rekenen diverse klanten contant af. De verhouding is ongeveer 80% pinnen versus 20% contant. In de zes maanden van de pilot is G4S twee keer langsgekomen om het kluisje leeg te halen. Dat geeft een indicatie van de hoeveelheid contant geld dat in onze winkel omgaat. Dan is de maandprijs van 75 euro plus een tarief per biljet voor deze dienstverlening een te hoog bedrag voor ons. We stappen wel over op professioneel geldtransport, maar dan zonder slim kluisje in de winkel. Alhoewel het geen makkelijke keuze is geweest, want je veiliger voelen is natuurlijk eigenlijk onbetaalbaar.’ MooiXL maakt de overstap naar Safe Express, een andere dienst van G4S. Dat kost €15,95 per transport.

Bookmark and Share