CAS voor liquiditeit

Overzicht, meer inzicht en goed voor je liquiditeit is het eerste wat Mitra-ondernemer Albert van Bezooijen opsomt bij navraag over CAS®, een slimme kluis die het geld meteen telt en controleert. ‘Je weet exact welk bedrag de volgende dag op je rekening staat.’ En natuurlijk veiligheid. ‘In sommige winkels hebben we genoeg aan slechts 200 euro kasgeld.’  Onlangs werd de 500ste CAS geïnstalleerd in een van de filialen van Van Bezooijen.

Albert van Bezooijen heeft 12 Mitra Rialto filialen onder zijn hoede. In alle winkels wordt het contante geld afgestort in CAS, een intelligente, compacte afstortkluis die direct de biljetten telt, controleert op echtheid en communiceert met waardetransporteur G4S.

Minder snel discussie
Van Bezooijen is fan en raadt ook andere ondernemers aan om de slimme kluis te gebruiken. “Zeker ondernemers met personeel. Omdat het geld direct wordt geteld, heb je minder snel discussies over kasverschillen. En het scheelt tijd. Kas opmaken, geld tellen, in sealbags stoppen en wegbrengen. Dat hoeft met de slimme kluis allemaal niet meer.”

Geen omkijken
Toch waren medewerkers in eerste instantie terughoudend. “Ze moesten echt even wennen aan de nieuwe manier van werken. Nu ervaren ze zelf het gemak van continu afromen. En het geeft ze een veiliger gevoel”, aldus Van Bezooijen.

Alle 12 filialen zijn uitgerust met CAS. Er komt bij de installatie wel wat kijken. Voor de veiligheid en rapportage hanteert G4S randvoorwaarden zodat CAS snel en efficiënt geplaatst kan worden. Onder andere alarm, indicatie voor plaatsing en aanwezigheid van stroom en internet zijn vereist. “Maar als een kluis eenmaal is geïnstalleerd, heb je er geen omkijken meer naar.”

Bewuste keuze
Elk filiaal roomt alle biljetten vanaf 20 euro direct af in de slimme kluis. “Biljetten van 5 en 10 euro houden we in kas als wisselgeld. Sommige winkels liggen in een studentenwijk en verhuren veel statafels. Daar wordt het gebruikt voor terugbetalen van borg. Een bewuste keuze, want de tarifering van CAS gaat per biljet. Afromen van lage bedragen is daardoor minder aantrekkelijk.”

Extra transport
Als ondernemer bepaal je de hoogte van het bedrag dat in de kluis mag liggen. Zodra de kluis bijna ‘vol’ is, ontvangt G4S van CAS een signaal en wordt een geldauto ingepland. “Het aantal contante betalingen varieert van 10% – 30% per filiaal. Onze omzet in de kerstperiode kent echter een enorme piek. Dan is het cruciaal dat de waardetransportdienstverlening goed wordt afgestemd op de wensen en behoeften van de ondernemer. Gelukkig is dat goed geregeld en wordt in drukke periodes extra transport ingepland.”

Kritisch op kosten
“Ik ben kritisch op de kosten voor het betalingsverkeer. CAS kost geld, maar je krijgt daar ook veel voor terug. Voor die paar tientjes extra word je ontzorgd, heb je altijd actueel inzicht en staat het geld meteen op je rekening. Daarnaast heb je ook geen kosten meer voor sealbags en zijn de kosten voor kasgeld veel lager. Onlangs heb ik nog een nieuwe winkel geopend. Daar heb ik niet meer hoeven investeren in een grote kluis waar ook een kassalade in past, ook dat is een verdienste van CAS. Kortom, de prijs-kwaliteit verhouding is acceptabel.”

Bookmark and Share